Saylor Hits Back at Claims MicroStrategy’s Bitcoin Trove maakt het een ETF

Het maakt niet uit hoe het eruit ziet, zwemt of kwakzalverij, als de wet zegt dat het geen eend is, dan is het geen eend - The Michael Saylor Guide to Waterfowl Identification.

CEO van business intelligence bedrijf MicroStrategy

Nee, voor zover wij weten heeft Saylor, CEO van business intelligence bedrijf MicroStrategy, niet zo’n gids geschreven. Maar als hij dat wel heeft gedaan, kan men zich een vermelding als deze voorstellen om de beroemde “eendentest” van de geobserveerde realiteit, die de dichter James Whitcomb Riley zou hebben bedacht, te omzeilen.

Het vangt zeker de letter-of-the-law redenering Saylor gebruikt op Twitter vrijdagavond om wijdverspreide speculatie te verwerpen dat de recente massale aankopen van zijn bedrijf van bitcoin (BTC, -1,49%) hebben omgezet in een beleggingsonderneming of zelfs de facto Bitcoin Bank Exchange-Traded Fund (ETF).

Terwijl sommigen hebben betoogd dat beleggers in de Nasdaq-genoteerde MicroStrategy (MSTR) nu effectief een gereguleerd beleggingsinstrument kopen dat hen blootstelt aan de belangrijkste cryptocurrency, wendde Saylor zich tot wetswijzigingen om te argumenteren dat zijn bedrijf niets van dien aard is:

MicroStrategy is geen investeringsmaatschappij (IC) per de 1940 Investment Co. Act. Een IC is een co. die ≥ 40% van de activa (minus cash & govt-effecten) investeert in “effecten”. Volgens de SEC is #BTC geen effect. Ergo, het bezit van BTC zorgt er niet voor dat MicroStrategy een IC wordt.

Sinds augustus heeft MicroStrategy 475 miljoen dollar

Sinds augustus heeft MicroStrategy 475 miljoen dollar aan bitcoin gekocht en de firma toont geen enkel teken van stoppen. De afgelopen week heeft MSTR voor 650 miljoen dollar aan converteerbare seniorbiljetten verkocht om geld in te zamelen voor het verwerven van nog meer bitcoin.

Tijdens de bitcoin-koopbinge van het bedrijf zijn de MSTR-aandelen meer dan verdubbeld, omdat veel beleggers het houden van aandelen van het bedrijf zagen als een manier om blootstelling aan bitcoin te krijgen, net zoals het houden van aandelen in een ETF een blootstelling geeft aan welk activum dan ook waarin de ETF is geïnvesteerd. Maar met zijn tweets vrijdag, zei Saylor in wezen dat het niet uitmaakt wat die investeerders denken. De woorden “in feite” maken het verschil.

Met zijn gebruikelijke chutzpah trekt Saylor een lijn in het zand door te zeggen dat hij denkt dat de aankoop van 40.824 bitcoin van MSTR slechts het bedrijf is dat ervoor kiest om zijn reserves in een andere valuta dan de dollars van de V.S. te houden, ongeacht hoe de investeerders het zouden kunnen bekijken of waarom zij op MSTR-aandelen laden. Geen kwestie dat Saylor, die 70% van de aandelen MSTR controleert, de grootste begunstigde van de bitcoin-gestookte stijging van de voorraad is geweest.

Door publiekelijk te verwijzen naar de toepasselijke wet/regelgeving, kan Saylor ook hopen om de Amerikaanse Securities and Exchange Commission af te schrikken van het herzien van zijn eigen werk op het gebied van de identificatie van watervogels, een revisitatie, die zou kunnen leiden tot een andere uitspraak over de bitcoin en dus, het veranderen van de soort, lichtelijk, koken zijn gans.